MÜHENDİSLİK NEDİR ? NE DEĞİLDİR ? NASIL KAZANILIR ?
En temel seviyede,mühendisler yeni ve daha iyi bir teknolojiler üretmek için matematik, fen ve malzeme bilgilerini kullanırlar.Onları diğerlerinden ayıran ise deneme yanılma şeklinde deneyler yapmak yerine daha hızlı daha doğru ve daha ekonomik tasarımlar için matematik , bilimsel prensipler ve bilgisayar simülasyonlarını kullanıyor olmalarıdır.
Günümüzde mühendislik alanları genişlemekle beraber yeni yeni mühendislik alanlarının doğmasına da olanak sağlanmıştır.
Şimdi ise konunun en can alıcı kısmına gelelim : Mühendislik nedir? Ne değildir ?
Mühendislik hayat boyu çalışmaya zorlayan bir sisteminin ürünüdür.Bir mühendis hayatı boyunca kendini sürekli yenilemeli,kendine her geçen gün bir şey katmalıdır.Aksi takdirde iş dünyasında uzun süre barınamaz.Kısacası mühendislik mezun olduktan sonra yan gelip yatacağınız bir meslek değildir Şimdi herhangi bir şirkete girmek istediğinizde size yabancı dilinizin olup olmadığını, yüksek lisansınızı nerede yaptığınızı,katıldığınız seminerleri ve almış olduğunuz sertifikalarınızı,daha önce yaptığınız projelerinizi sormuş olacaklar. Tüm bunlar mühendisliğin kazanıldıktan sonra bitmediğini çok net açıklıyor.
İyi bir mühendis olmak için yapılması gereken çok önemli şeyler var.Şimdi sizlerle bunları inceleyelim.
1)YABANCI DİL ÖĞRENMEK
Yabancı dilin önemini çok da anlatmaya gerek yok aslında.Çünkü artık yabancı dil bir nimet olarak görülüyor.Bugün hayatınızın her alanında karşınıza çıkabiliyor mesela.Peki bir mühendis için yabancı dilin önemini nedir ?
Öncelikle hangi mühendislik alanıyla uğraşmak istediğinizi seçmeniz gerek.Çünkü mühendislik alanlarına göre dil ihtiyaçları da değişebiliyor. Mesela bölümüm hakkında örnek verecek olursam : Bir makine mühendisi için en temel yabancı dil almancadır .Almanca makine mühendisliğinin temelini oluşturur.Bir makine mühendisinin almanca ve tabiki de yanında ingilizce öğrenmesi onun iş dünyasında yükselmesinde büyük rol oynar.
Kısacası yabancı dil öğrenmek iş hayatında sizi üst seviyelere çıkarır ve ayaklarınızın yere basmasını sağlar.
2) STAJ
Bir mühendis için ikincisi önemli kriterdir.Çünkü bugün herhangi bir iş yerine girmek isteseniz bile sizden 2 yıl deneyim istiyorlar.Okul döneminiz bitmeden kendinize bir staj yeri bulmanız size çok şey kazandıracaktır.Bölümünüzle alakalı herhangi bir şirkete gidin ve para karşılığı olmadan çalışmak istediğinizi söyleyin. Para kazanmayabilirsiniz ama emin olun size bu paradan çok daha önemli şeyler kazandıracak.Belli mi olur belki de o şirkette temelli kalabilirsiniz :) İş dünyasında önemli olan kendini pazarlamaktır.Eğer gerçekten çabalarsınız her şey istediğiniz gibi olacaktır.
3) BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VE PROGRAMLAMA DİLLERİ
Artık hayatımızın çoğunu internet kullanarak geçiriyoruz.Haliyle bu iş hayatımıza da yansıyor. Proje çizdiğinizde veya mühendislik hesaplamaları yapmak istediğinizde bu programlama dilleri karşımıza çıkıyor.Bunlara hakim olmak,elinizdeki işleri daha hızlı ve daha kontrollü bitirmenize olanak sağlayacaktır.
4)SEMİNERLER
Son yıllarda seminerlere katılmak ve buralardan topladığınız katılım belgelerini toplayıp CV'ye yazmak hayati önem taşıyor.Şirketler kendinizi geliştirmek ve yaratıcılığınızı arttırmak istediğinizi görmek istiyorlar.Bu durum her ne kadar ekonomi ile alakalı olsa da okulunuzdaki ücretsiz seminerlere katılmanızı tavsiye ediyorum.
Şimdi de bir diğer önemli konumuza gelelim. Mühendislik nasıl kazanılır maddeler halinde inceleyelim.
1)Düzenli bir program oluşturup çalışmaya başlamalısınız.Program yapmanız sizin nerede olduğunuzu görmenize yardımcı olacaktır. YGS/LYS döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli kavram ; zamandır.
2) Kararlı olmalısınız. Programınızı asla ertelememelisiniz. Ertesi güne bırakmak her zaman sizin için kayıp olacaktır.Emin olun rakipleriniz siz bu yazıyı okuyorken bile çalışıyor olacaklar.
3)Kendinizi asla başkalarıyla karşılaştırmayın.Evet o komşunun çocukları ile de ! Herkesin hedefi farklı olduğu için çalışması gereken sürelerde farklı olacaktır. Mesela siz bir hemşire olmak istiyorsanız doktor olmaya çalışır gibi bir çalışma programı sizi sadece yıpratacaktır.
3)Hiçbir şey için geç değildir ! Hala çalışmaya başlamamış olsanız bile toparlatıp diğerlerine yetişebilirsiniz. Hırs ve kararlılığın size yaptıramayacağı şey yoktur.
4)Kendinize güvenin. Sınav dönemi boyunca sürekli karamsar olan arkadaşlarınızdan uzak durun.Onlar sadece sizin sinirlerinizi bozacaklar.
5) Fizik ve matematik sizin için sadece bir ders olmaktan çıkmalı. Onlar sizi iyi bir mühendis olmaya götüren elçiler olacaktır.
6) Kendinize küçük hedefler koyun ve onları yaptığınızda bir ödül belirleyin.Bu sizi motive edecektir.Her kazandığınız başarı arkasından kendinize küçük bir hediye alın.Çünkü bunu çoktan hakettiniz. :)
Bölümler hakkında detaylı bir yazı yazmamı istiyorsanız lütfen yorum bırakın.Herkese iyi haftalar :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder